fbpx
Boka demo
Kontakta oss
16 september, 2019

Så påverkas du som butiksägare av de nya reglerna om stark kundautentisering (SCA)

Nya regler för kortbetalningar den 14 september 2019.

Den 14 september 2019 införs nya regler om stark kundautentisering inom EU. Dessa nya regler är en effekt av EU:s nya betaltjänstlag, PSD2, som trädde i kraft förra året.

Nya regler för kortbetalningar

För handlare och konsumenter kommer den största förändringen vara att europeiska kortkunder nu behöver verifiera sin identitet vid varje elektronisk betalning. Detta kommer göras genom en så kallad ”stark kundautentisering” Strong Customer Authentication eller SCA.

För kortköp i fysisk handel kommer de nya reglerna få relativt små effekter. För att uppfylla SCA-kravet räcker det att kunden slår in sin pinkod efter att kortet lästs av i terminalen. Dessutom innehåller PSD2 ett undantag som gör det möjligt för kunder att fortsätta genomföra kontaktlösa köp utan PIN-kod upp till ett visst belopp.

Betalningar som påverkas

Så kallade chip-and-go lösningar, där kunden sätter in kortet i terminalen men inte slår in sin PIN, kommer förbjudas 14 september. Dessutom innebär de nya reglerna att signaturköp och köp gjorda med kortets magnetremsa kan komma att nekas av den kortutgivande banken efter den 14 september. Detta eftersom dessa tekniker inte bedöms vara tillräckligt säkra. (Källa: Bambora)

Vad du behöver göra som kund hos Cash IT

Om du använder kassasystem och kortterminal från Cash IT behöver du inte göra någonting för att förbereda dig inför de nya reglerna eftersom kortterminalerna automatiskt uppdateras. Om du vill veta mer om SCA och PSD2 hänvisar vi först och främst till din kortinlösande bank eller finansbank om du har snabbfinans eller finanskort, du kan också läsa mer på Finansinspektionens hemsida här.


Du kanske även vill läsa: